Attraktioner och sevärdheter i Bangkok – våra tips!

Templet Phra Kaew och Grand Palace

Grand Palace (พระบรมมหาราชวัง) och det legendariska smaragadtemplet Wat Phra Kaew (วัดพระแก้ว) är två unika sevärdheter som nästan är att betrakta som måsten att besöka för Bangkoksresenären. Huvudporten till dessa finns på Na Phra Lan Road och de är belägna på relativt nära det kända turiststråket Khao San Road, stadens demokratimonument och stadens tågstation – Hualamphong.

Du tar dig hit smidigt med taxi, tuk tuk eller med en prisvänlig flodbåt på Chao praya-floden till piren Tha Chang Wang Luang. Därifrån är det gångavstånd till Na Phra Lan Road och Grand Palace. Wat Phra Kaew och Grand Place är öppna dagligen, mellan klockan 8.30-15.30.

Templet Wat Pho och den Vilande Buddhan

Wat Pho, eller Wat Phra Chetuphon som thailändarna vanligen benämner det, är med sina 80,000 kvadratmeter, ett av de största och äldsta templen i Bangkok. Templet är också hem till den 46 meter långa vilande Buddhan som är helt belagd med guld. Glöm därför inte att ta med kameran eller kameramobilen!

Templet och den vilande Buddhan är belägna på Chetuphon Road och det är öppet alla dagar mellan klockan 8.00 och 17.00. Närmaste flodbåtspir på den närliggande floden Chao Phraya heter Tha Tien.

Chinatown i Bangkok

Här omringas man av kinesisk arkitektur, skyltar och andra klassiska kinesiska attribut i ett myller av marknader, mat och all annan tänkbar affärsverksamhet. Det är en helt ny värld som möter dig i Bangkoks kineskvarter.

Chinatown är ett av Bangkoks äldsta områden med anor från slutet av 1700-talet. Yaowarat Road är en av gatorna i China town som vi rekommenderar dig att besöka. Där finns bland annat många guldhandlare samlade. Dessa säljer guldsmycken som oftast håller 23 karat.

Tjuvarnas marknad, eller Nakhon Kasem, har mycket bra priser på elektronik, antikviteter, begagnade varor och mycket annat smått och gott.

Nationalmuseum

Här kan du berika Dina kunskaper om Thailands historia och thailändsk kultur i allmänhet. Antingen kan du gå omkring själv på museet, eller bli guidad.

Bangkoks Nationalmuseum är beläget på Na Phra That Road, nära Banglamphu, Wat Phra Kaew och Wat Pho (se ovan). Öppettiderna är onsdag till söndag, klockan 9.00-16.00.

Muay Thai – Thaiboxning

Thailändsk boxning (Muay Thai) är Thailands nationalidrott och är djupt rotad i den thailändska folksjälen. Det är ett måste att uppleva om du gillar actionspäckad idrott! Kombatanterna använder nävar, fötter, knän, armbågar med full kontakt. Även så kallade armkast är tillåtna. Boxarna kan precis som i ”västerländsk” boxning vinna på poäng, knock out eller teknisk KO.

På läktarna dricks det öl, energidryck eller billig whiskey och en högljudd vadslagning pågår ofta på sektionerna med de billigare biljetterna.

Lumpini Stadium är nog världens mest berämda thaiboxningsarena och den återfinns på Rama IV Road. Matcherna äger rum på tisdagar och fredagar från klockan 18.30. På lördagarna från klockan 17.00.

Ratchadamnoen Stadium är belägen på Ratchadamnoen Nok Avenue. Matcherna äger rum på måndagar, onsdagar, torsdagar och söndagar från klockan 18.30.

Arenorna är indelade i flera sektioner och alla har de olika biljettpriser. Dyrast är ringsidebiljetterna och det är inte sällan som biljettförsäljaren försöker propsa på turister just dessa. Om du hellre vill sitta högre upp och dessutom betala mindre, så insistera på en annan biljett.

Krokodilfarmen

Denna reptilfarm är belägen i Samut Prakan, några mil söder om Bangkok och den är känd som världens största krokodilfarm. Medan de 60.000 krokodilerna väntar på att bli väskor och skor (nu skojar vi), deltar flera av dom i spektakulära uppvisningar. Apor och elefanter uppträder i liknande shower och konkurrerar med reptilerna om publikens gunst.

Snake Farm – Ormfarmen

En stor ormfarm, eller Saowapha på thailändska, finns belägen på Rama IV Road. Här finner du, som namnet antyder, ormar och kräldjur av alla de slag.

Chao Praya floden

Med en flodbåt tar du dig snabbt fram i Bangkok och du slipper den värsta hettan och avgaserna. Det finns många pirer / stationer längs floden där passagerarna stiger på eller av. Vi rekommenderar dig att införskaffa en bra papperskarta över staden så du får en överblick över flodbåtarnas turer och var du kan stiga av och på.

Den flytande marknaden

Den flytande marknaden, eller Damnoen Saduak, som är marknadens thailändska namn, syns i massor av filmer eller reportage från Bangkok. Äldre kvinnor i rishattar som säljer grönsaker, frukter och matvaror direkt över relingen, är den aningen stereotypa bilden.

Eftersom Damnoen Saduak ligger hela tio mil söder om Bangkok, kan den långa resan göra att en viss känsla av antiklimax infinner sig när man kommer dit. Har man däremot ”vägarna förbi” är den flytande marknaden dock värd ett besök.

Lumpini-parken

Lumpiniparken är en härlig och stor grön oas i form av en vacker park mitt i huvudstaden. Den kan beskrivas som den ultimata tillflyktsorten för den som blivit lite less på stadens jäkt, trafik och trängsel.

Här finner du välskötta grönområden runt en sjö i vilken man faktiskt kan ta sig en tur i en roddbåt eller trampbåt. Många Bangkokbor utövar sin morgongymnastik här i form av tai chi, styrketräning eller jogging etc. Det finns även ett enkelt utegym beläget här.

Parken återfinns intill Rama IV Road och Ratchadamri Road. Om du åker skytrain är det lämpligt att stiga av vid stationen Ratchadamri Station. Väljer du tunnelbanan så rekommenderar vi dig att kliva av vid Silom Station.

Jim Thompson's House

Jim Thompson var amerikanen som gjorde thailändskt siden välkänt i hela världen. Thompson försvann under mystiska omständighter 1967 och har därefter blivit en legend. Det finns otaliga teorier om vad som kan ha hänt med honom.

Hans hus är numer ett museum där man kan lära sig mer om personen Jim i synnerhet, men även om thai-silke och thailändsk traditionell kultur i allmänhet. Vi rekommenderar varmt ett besök för alla vetgiriga och kulturellt intresserade.

Huset återfinns på Soi Kasem San 2, nära Siam Square. Om du väljer skytrain så stig av vid stationen National Stadium.

Baiyoke Tower II

Baiyoke Tower är Thailands högsta skyskrapa och faktiskt en av de högsta i hela Sydostasien. Byggnaden rymmer 85 våningar och är 304 meter hög.

Ett hotell (kan bokas till fördelaktigt pris här) är inrymt mellan våning 22 och 74 och flera restauranger finns förstås också belägna i tornet. På 84:e våningen finns en utsiktsplats som vi varmt rekommenderar dig att besöka. Vi utlovar en riktigt spektakulär utsikt över miljonstaden.

Nattliv och nöjen

 

Sukhumvit området

Bed Supperclub – Tillhör toppskiktet i Bangkoks nattliv och här träffas stadens Hi-so (High Society – de välbeställda). Den trendigt inreda lokalen, med vita jättelika soffor, gör att stället känns både flott och fräscht. Även internationella DJ's gästspelar här emellanåt.

Läge: Bed Supperclub återfinns på Sukhumvit, Soi 11.
Webbplats: www.bedsupperclub.com

Escudo – Är en populär hip-hop / house music club bestående av två våningsplan. På första våningen dunkar hiphopen ur högtalarna hela kvällen lång och på andra våningen är det house-musik som gäller.

Läge: Escudo ligger i Dutchess Plaza Building på Sukhumvit, Soi 55.

Glow – Är en lite mindre nattklubb med en kapacitet för ungefär 250 personer. Musiken här spelas både av internationella och lokala DJ's och det är främst house och electro som levereras till gästerna.

Läge: Glow är beläget på Sukhumvit, Soi 23.
Webbplats: www.glowbkk.com

Booze – Hit kan man gå och se live-musik och dansa till musik levererad av en DJ. Booze attraherar främst den lite yngre publiken i Bangkok.

Läge: Booze hittar du på Sukhumvit, Soi 55.

Q Bar – Här är det trendigt och kändistätt emellanåt. Här dansar du och minglar. Många vodka, tequila och whiskeysorter finns att prova i barerna. Det finns även kubanska cigarrer till försäljning.

Läge: Q Bar återfinns på Sukhumvit, Soi 11.
Webbplats: www.qbarbangkok.com

Khao San Road-området

The Club – Är man ute efter den lite ”tyngre” dansmusiken kan vi rekommendera The Club där det spelas mycket trance. Klubben har allt man kan önska av en riktigt ”techno” klubb”: laser ljus, UV ljus, högt i tak och stora discobollar i taket.

Läge: The Club ligger på Khao San Road.

Lava Club – Gillar man hip-hop så är Lava Club ett utmärkt alternativ. I dessa lokaler pumpar beatsen och basgångarna blandade med rap ut ur högtalarna. Klubben har som mest gäster under sena kvällar.

Läge: Lava Club ligger i källaren i Bayon Building på Khao San Road.
Webbplats: www.lavaclubbangkok.com

Silom-området

Breaks – Här erbjuds alla stilar av dansmusik. Lokalen är inredd i något som kan betecknas som undergroundstil och väggarna i lokalen är bland annat prydda med vinylskivomslag.

Läge: Breaks hittar man på soi 2/1 Silom Road.
Webbplats: www.breaksbeat.org

Lucifer Disko – Är en klubb med två våningar och temat är ”djävulskt” som namnet antyder. Musiken som spelas här är bland annat pop, hardcore techno och trance.

Läge: Lucifer Disko finns på 76/1-3 Patpong, Soi 1.

Siam-området

Hard Rock Café – Den berömda restaurangkedjan som återfinns i många av världens storstäder. Här kan man se live-musik och äta goda hamburgare och annan barmat a'la USA.

Läge: Hard Rock Café ligger vid Siam Square.
Webbplats: www.hardrockcafe.co.th

Concept CM2 – Ligger i källaren på Novotel Siam Square Hotel. Här blandas live-musik med musik från Dj´s och musiken som dom spelar dom de senaste hitsen av hiphop, R&B, pop och rock.

Läge: Concept CM2 återfinns i källaren på Novotel Siam Square Hotel.
Webbplats: www.cm2bkk.com

Chidlom – Ploenchit

Bar @494 – Är en klassisk vin och champange-bar där man kan man prova något ur det stora vin och champange-sortimentet, eller avsmaka någon av dom många olika whiskeysorter som erbjuds här.

Läge: Bar @494 hittar man i Grand Hyatt Erawan Hotel, 494 Ratchadamri Road.

87+ – Den här klubbaren är belägen i lyxhotellet Conrad. Detta innebär att baren har fått en speciell status och lockar många vimlande och finklädda gäster. Internationella Dj's spelar modern dansmusik.

Läge: 87+ återfinns i Conrad Hotel, 87 Wireless Road.

Spasso – Tillhör en av Bangkoks äldsta hotellbarer och ett av framgångsrecepten för Spasso är att dom har levande musik här. Klassiska låtar som publiken känner igen och kan sjunga med i.

Läge: Spasso återfinns i Grand Hyatt Erawan Hotel, 494 Ratchadamri Road.

Quake – Ett uteställe där man kan gå och titta och lyssna på livemusik. Banden här spelar mestadels klassisk rock.

Läge: Quake hittar man på 106/12-13, Soi Langsuan.