Attraktioner och sevärdheter i Bangkok – våra tips!

av | maj 14, 2018

Bangkok bjuder på mängder av sevärdheter, attraktioner och upplevelser. Du kan utan problem hålla dig sysselsatt i dagar. Här listar vi några av de mest populära sakerna att göra i Bangkok.

Attraktioner och sevärdheter i Bangkok

Templet Phra Kaew och Grand Palace

Grand Palace (พระบรมมหาราชวัง) och det legendariska smaragadtemplet Wat Phra Kaew (วัดพระแก้ว) är två unika sevärdheter som nästan är att betrakta som måsten att besöka för Bangkoksresenären.

Huvudentrén till dessa finns på Na Phra Lan Road och de är belägna relativt nära det kända turiststråket Khao San Road, stadens demokratimonument och stadens tågstation – Hualamphong.

Du tar dig hit smidigt med taxi, tuk tuk eller med en prisvänlig flodbåt på Chao praya-floden till piren Tha Chang Wang Luang. Därifrån är det gångavstånd till Na Phra Lan Road och Grand Palace. Wat Phra Kaew och Grand Place är öppna dagligen mellan klockan 8.30-15.30.

» Tips! Upplev Grand Palace med guide – hitta turer här

Templet Wat Pho och den vilande Buddhan

Wat Pho, eller Wat Phra Chetuphon som thailändarna vanligen benämner det, är med sina 80 000 kvadratmeter, ett av de största och äldsta templen i Bangkok.

Templet är också hem till den 46 meter långa vilande Buddhan som är helt belagd med guld. Kamera med vidvinkelobjektiv rekommenderas 🙂

Templet och den vilande Buddhan är belägna på Chetuphon Road och det är öppet alla dagar mellan klockan 8.00 och 17.00. Närmaste flodbåtspir på den närliggande floden Chao Phraya heter Tha Tien.

» Guidade turer där Wat Pho ingår

Chinatown i Bangkok

Här omfamnas man av kinesisk arkitektur, skyltar och andra klassiska kinesiska attribut i ett myller av marknader, mat och all annan tänkbar affärsverksamhet. Det är en helt ny värld som möter dig i Bangkoks kinesiska kvarter.

Chinatown är ett av Bangkoks äldsta områden med anor från slutet av 1700-talet. Yaowarat Road är en av gatorna i China town som vi rekommenderar dig att besöka. Där finns bland annat många guldhandlare samlade. Dessa säljer guldsmycken som oftast håller 23 karat.

Tjuvarnas marknad, eller Nakhon Kasem, har mycket bra priser på elektronik, antikviteter, begagnade varor och mycket annat smått och gott.

» Turer med guide i Chinatown

Nationalmuseum

Här kan du berika dina kunskaper om Thailands historia och thailändsk kultur i allmänhet. Antingen kan du gå omkring själv på museet, eller bli guidad.

Bangkoks Nationalmuseum är beläget på Na Phra That Road, nära Banglamphu, Wat Phra Kaew och Wat Pho (se ovan). Öppettiderna är onsdag till söndag, klockan 9.00-16.00.

Muay Thai – Thaiboxning

Thailändsk boxning, muay thai, är Thailands nationalidrott och är djupt rotad i den thailändska folksjälen. Det är ett måste att uppleva om du gillar actionspäckad idrott!

Kombatanterna använder nävar, fötter, knän, armbågar med full kontakt. Även så kallade armkast är tillåtna. Boxarna kan precis som i ”västerländsk” boxning vinna på poäng, knock out eller teknisk KO.

På läktarna dricks det öl, energidryck eller billig whiskey och en högljudd vadslagning pågår ofta på sektionerna med de billigare biljetterna.

Lumpini Stadium är nog världens mest berämda thaiboxningsarena och den återfinns på Rama IV Road. Matcherna äger rum på tisdagar och fredagar från klockan 18.30. På lördagarna från klockan 17.00.

Ratchadamnoen Stadium är belägen på Ratchadamnoen Nok Avenue. Matcherna äger rum på måndagar, onsdagar, torsdagar och söndagar från klockan 18.30.

Arenorna är indelade i flera sektioner och alla har de olika biljettpriser. Dyrast är ringsidebiljetterna och det är inte sällan som biljettförsäljaren försöker propsa på turister just dessa. Om du hellre vill sitta högre upp och dessutom betala mindre, så insistera på en annan biljett.

» Biljetter till Muay Thai i Bangkok

Krokodilfarmen

Denna reptilfarm är belägen i Samut Prakan, några mil söder om Bangkok och den är känd som världens största krokodilfarm. På farmen finns runt 60 000 krokodiler som deltar i spektakulära uppvisningar. Apor och elefanter uppträder i liknande shower och konkurrerar med reptilerna om publikens gunst.

Djurvänligt? Tveksamt. Om du bryr dig om hur djur mår och behandlas, bör du undvika det här. Vi nämner krokodilfarmen eftersom det är en av Bangkoks mer kända sevärdheter. Vi kommer inte att tipsa om hur man köper biljetter.

Snake Farm – Ormfarmen

En stor ormfarm, eller Saowapha på thailändska, finns belägen på Rama IV Road. Här finner du, som namnet antyder, ormar och kräldjur av alla de slag.

Chao Praya floden

Med en flodbåt tar du dig snabbt fram i Bangkok och du slipper den värsta hettan och avgaserna. Det finns många pirer / stationer längs floden där passagerarna stiger på eller av.

Vi rekommenderar dig att införskaffa en bra karta över staden så du får en överblick över flodbåtarnas turer och var du kan stiga av och på.

Den flytande marknaden

Den flytande marknaden, eller Damnoen Saduak, som är marknadens thailändska namn, syns i massor av filmer eller reportage från Bangkok. Äldre kvinnor i rishattar som säljer grönsaker, frukter och matvaror direkt över relingen, är den aningen stereotypa bilden.

Eftersom Damnoen Saduak ligger hela tio mil söder om Bangkok, kan den långa resan göra att en viss känsla av antiklimax infinner sig när man kommer dit. Har man däremot, mot förmodan, vägarna förbi, är den flytande marknaden värd ett besök.

» Guidade turer till Bangkoks flytande marknader

Lumpini – fin park mitt i staden

Lumpiniparken är en härlig och stor grön oas i form av en vacker park mitt i huvudstaden. Den kan beskrivas som den ultimata tillflyktsorten för den som blivit lite less på stadens jäkt, trafik och trängsel.

Här finner du välskötta grönområden runt en sjö i vilken man kan ta sig en tur i en roddbåt eller trampbåt. Många Bangkokbor utövar sin morgongymnastik här i form av tai chi, styrketräning eller jogging. Det finns även ett enkelt utegym beläget här.

Parken återfinns intill Rama IV Road och Ratchadamri Road. Om du åker skytrain är det lämpligt att stiga av vid stationen Ratchadamri Station. Väljer du tunnelbanan så rekommenderar vi dig att kliva av vid Silom Station.

Jim Thompson's House

Jim Thompson var amerikanen som gjorde thailändskt siden välkänt i hela världen. Thompson försvann under mystiska omständigheter 1967 och hans öde har därefter blivit en legend. Det finns otaliga teorier om vad som kan ha hänt med honom.

Hans hus är numera ett museum där man kan lära sig mer om personen Jim Thompson i synnerhet, men även om thai-silke och thailändsk traditionell kultur i allmänhet. Vi rekommenderar varmt ett besök för alla vetgiriga och kulturellt intresserade.

Huset återfinns på Soi Kasem San 2, nära Siam Square. Om du väljer skytrain så stig av vid stationen National Stadium.

» Boka entrébiljett och guidade turer av Jim Thompson's House

Baiyoke Tower II

Baiyoke Tower är Thailands högsta skyskrapa och faktiskt en av de högsta i hela Sydostasien. Byggnaden rymmer 85 våningar och är 304 meter hög.

Ett hotell (kan bokas till fördelaktigt pris här) är inrymt mellan våning 22 och 74 och flera restauranger finns förstås också belägna i tornet.

På 84:e våningen finns en utsiktsplats som vi varmt rekommenderar dig att besöka. Vi utlovar en spektakulär utsikt över megastaden Bangkok.

» Boka biljett till utsiktsvåningen (med eller utan transfer)

<h2>Tips! Boka sevärdheter och turer i Bangkok på nätet</h2><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p><i>Du får bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@bangkok.nu!</i></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --></br><!-- [et_pb_line_break_holder] --><div data-gyg-partner-id="IWDX3G0" data-gyg-number-of-items="10" data-gyg-currency="SEK" data-gyg-locale-code="sv-SE" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="bangkok" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="//widget.getyourguide.com/IWDX3G0/activities.frame"></div>

Karta över sevärdheter och attraktioner i Bangkok

Grand Palace och templet Phra Kaew

Grand Palace och templet Phra Kaew

Wat Pho och vilande Buddhan

Wat Pho och vilande Buddhan

Chinatown

Chinatown

Nationalmuseum

Nationalmuseum

Muay Thai - Lumpini Stadium

Muay Thai – Lumpini Stadium

Muay Thai - Ratchadamnoen Stadium

Muay Thai – Ratchadamnoen Stadium

Krokodilfarmen

Krokodilfarmen

Ormfarmen

Ormfarmen

Flytande marknaden Damnoen Saduak

Flytande marknaden Damnoen Saduak

Lumpini Park

Lumpini Park

Jim Thompson's House

Jim Thompson's House

Baiyoke Tower II

Baiyoke Tower II