Prostitution i Bangkok – några tips att tänka på som besökare

Prostitution i Bangkok är något som man som besökare i staden möter och tvingas förhålla sig till. Ämnet är komplicerat och som turist kan det vara bra att informera sig innan resan för att förstå vad det handlar om.

Prostitution i Bangkok

Trots att prostitution är förbjudet i Thailand är det relativt socialt accepterat och oerhört utbrett.

Dock utgör den synliga prostitutionen endast några få procent, den övervägande delen av sexhandeln är det thailändarna själva som står för.

Prostitutionen kan finnas överallt: på gatan, frisörsalonger, massageställen, hotell, restauranger och nattklubbar, men tydligast sker den på go go-barer och så kallade tjejbarer.

Prostitution i Bangkok
– tre olika red light district

Sexhandeln förekommer över mer eller mindre hela Bangkok men framförallt är den koncentrerad kring tre red light districts: Nana plaza och Soi Cowboy i Sukhumvit och Patpong i Silom.

Det finns inte bara en anledning till varför Bangkok, och Thailand, har en sådan utbredd prostitution. Många faktorer spelar in, som exempelvis historiska och kulturella orsaker samt det låga prisläget för turister.

Myndigheternas val att ha överseende med sexhandeln kan delvis bero på att prostitutionen inte utgör något enormt kriminellt problem.

Socioekonomiska faktorer

Till skillnad mot västvärlden är hallickar ovanliga och andelen missbrukare bland de prostituerade är låg. För många är prostitution ett ”extraknäck” för att exempelvis finansiera studier.

Som med all prostitution är socioekonomiska faktorer bidragande. Många av Bangkoks sexarbetare kommer från landets fattiga norra delar och prostituerar sig för att kunna skicka hem pengar till familjen.

Bland många prostituerade finns även en förhoppning att kunna gifta sig med en västerlänning, som de tycker är mer pålitliga, ordningsamma och jämställda än de thailändska männen.

Så undviker du prostitution i Bangkok

Som Bangkokbesökare är det svårt att helt undvika gatuprostitution eller tjejbarer, men håller man sig borta från Nana plaza, Patpong och Soi Cowboy kan man hålla sig rätt förskonad. Använd ditt sunda förnuft och undvik skumma platser och personer.

Som turist är det lätt att bli cynisk och tycka sig se prostituerade överallt, men så är faktiskt inte fallet. Försök att vara realist utan att bli fördomsfull.

Därför ska du undvika sexhandeln

För det första är det olagligt att köpa sex i Thailand. För det andra är det moraliskt förkastligt att utnyttja utsatta människor.

Vid sidan om dessa argument finns flera andra skäl att undvika prostitution, exempelvis att det är vanligt att drabbas av både könssjukdomar och stölder på hotellrummet.

På go go-barerna kan man råka ut för rejält saltade notor och utsättas för både utpressning och andra hotfulla situationer.

Mer information om sexhandel och hur du som turist kan tänka och agera finns på:

(TP) (Publicerat 2018-10-03)