Shoppa piratkopior i Thailand – dags att sluta med det

Piratkopior. Alla som någon gång rest i Asien har nog gjort det, köpt fejkade varor. Men oavsett om det handlar om kläder, väskor, solglasögon eller parfym, är det något vi borde sluta med. Bangkok.nu förklarar varför.

Piratkopior i Bangkok och Thailand

Om du går på en marknad i Bangkok, eller på andra platser i Thailand eller Sydostasien, är det mesta som finns till salu piratkopior. Det finns inga pikétröjor från Lacoste, bälten från Boss, klockor från Breitling, eller parfymer från Bulgari i original där. Allt är kopior och de kostar nästan ingenting.

Just däri ligger lockelsen. Att kunna köpa något som åtminstone vid en snabb titt ser ut som en märkesvara, till ett pris så lågt att du knappt känner av det.

Men piratkopiorna har en mörk baksida. Det handlar om en miljardbransch styrd av kriminella där låglönearbetare, inte sällan barn, tvingas att arbeta under vedervärdiga villkor. Människohandel, våld och droger är vanligt förekommande.

Ett annat problem är att produkterna inte genomgår några som helst kontroller. Vilka kemikalier som använts för att färga tyget eller vilken plast leksakerna innehåller, går inte att veta. Eftersom det är en svart bransch helt utanför myndigheternas kontroll.

Piratkopior i Bangkok – kolla istället för att shoppa

Om du vill se piratkopior i massor, har vi ett tips: besök Museum of Counterfeit Goods på 26:e våningen i Supalai Grand Tower i Bangkok.

Piratkopierade klockor i Thailand

Där finns över 4000 piratkopierade föremål och du kommer att häpna över piratkopierandets omfattning.

Det handlar inte bara om de ”vanliga” varor du köper på marknader, utan om så udda saker som reseguider från Lonely Planet, falska mediciner, tändstift till bilmotorer, lättmetallfälgar, mjukisdjur, mobiltelefoner, lampor, limstift, bröstmjölksersättning till bebisar och solkräm – för att bara nämna ett litet urval.

Museum of Counterfeit Goods drivs av advokatbyrån Tilleke & Gibbins, en av Asiens ledande firmor inom immaterialrätt. Advokaten Titirat Wattanachewanopakorn berättar om ett tillslag han var med om:

Hemska arbetsförhållanden och risk för farliga produkter

– Vi gjorde en räd mot en fabrik för piratkopierade varor och möttes av en fruktansvärd upplevelse. Fabrikslokalerna stank av kemikalier och bekämpningsmedel och de anställda gick på metaamfetamin för att orka arbeta. Drogerna delades ut gratis av fabrikens ägare.

Museum för piratkopior i Bangkok

Vi säger det igen: piratkopiering är en bransch med en mörk baksida. Förutom kriminaliteten och utnyttjandet av människor finns, som sagt, också problemet med att varorna inte genomgår några som helst kontroller.

– Vi hade ett fall där vi företräde ett parfymföretag som fått sin sollotion kopierad. När den falska lotionen skickades på labbanalys inför rättegången visade den sig innehålla alldeles för stora mängder alkohol, något som kan förstärka solens strålar och orsaka brännskador, säger Titirat Wattanachewanopakorn.

Museum of Counterfeit Goods har öppet för allmänheten på måndagar och torsdagar, men föranmälan krävs. Mer information finns här.

(GI) (Publicerad 2018-09-25)