Världens bästa gatumat finns i Bangkok – våra tips!

Gatumat och Bangkok är en snudd på oslagbar kombination. Det finns få, om ens någon, stad i världen som kan matcha Bangkok när det gäller gatumat. Den är billig, otrolig god och utbudet är enormt.

Gatumat i Bangkok

Var hittar man den bästa gatumaten i Bangkok? Frågan bör istället vändas på: var hittar man inte bra gatumat i Bangkok? För faktum är att man hittar matstånd i princip på varje gata och i varje korsning.

Extra många matförsäljare hittar man vid platser där det rör sig mycket folk, exempelvis på nattmarknader, nöjesdistrikt som Sukhumvit och turistområden som Khao San Road.

Allra bäst är kanske Chinatown, där huvudgatan Yaowarat är ett riktigt himmelrike för matälskare.

Runt kontor och köpcentrum i Siam, Silom och Chit Lom är utbudet inte lika stort, men även där går det att hitta god mat på gatan.

På senare år har myndigheterna försökt reglera gatuförsäljningen, vilket inneburit att många matstånd har försvunnit från exempelvis Sukhumvit. Detta är en ständigt pågående process som förmodligen inte funnit sin slutliga form än.

Varför är gatumat så vanligt i Bangkok?

Ett svar kan vara att det finns så stor efterfrågan. Thailand och resten av Sydostasien har av tradition en väldigt levande gatukultur.

Många Bangkokbor lagar inte särskilt mycket mat själva utan köper i gatustånd, och äter antingen på plats eller tar med.

Bangkokmaten är billig, snabb, god och lagad på bra råvaror, dessutom är matstånden en social mötesplats.

Hur är hygienen?

Gatumaten tillagas på beställning av färska råvaror. Matlagning i wok innebär hög temperatur och snabb upphettning. Matförgiftning är ytterst ovanligt, däremot kan västerlänningar med känsliga magar få vissa problem med den starka kryddningen.

Isen är helt ofarlig att konsumera. Myndigheterna hävdar även att kranvattnet går att dricka, läs mer om kranvatten i Bangkok här, men här kan man ändå vidta viss försiktighet och dricka buteljerat vatten.

Tre vanliga gatumaträtter i Bangkok:

  • Grillspett. Finns i en mängd olika varianter: kyckling, fläsk, nöt, ägg, fiskbollar och bläckfisk (som luktar väldigt illa) för att nämna några.
  • Stekt ris (Khao pad). Enkelt men gott. Grunden är ris som steks ihop med egg, lök och olika grönsaker. Serveras ofta med en limeklyfta och några gurkskivor.
  • Stekta nudlar (Pad thai). Nudlar som wokas ihop med egg, grönsaker och exempelvis kyckling. Sköt slutfinishen själv genom att krydda med fisksås, socker, chilipulver och krossade jordnötter.

För den våghalsige

  • Papayasallad (god, men väldigt stark)

För turister

  • Insekter. Inte så vanligt bland thailändare, utan mer av en turistfälla vid exempelvis Nana Plaza och Patpong.

Guidade turer till Bangkoks gatumat

Ett mycket bra sätt att upptäcka Bangkoks bästa gatumat på, och lära sig mer om både Bangkok och om thailändska maträtter, är att följa med på en guidad tur.

Du hittar restauranger och matstånd och får testa smaker som du knappast hade hittat på egen hand – och guiderna brukar vara både kunniga och trevliga.

Turerna finns i olika delar av staden, med olika upplägg och varaktighet, men oavsett vilken du väljer ger det en extra dimension till besöket i Bangkok.

Här är några alternativ:

(TP)