Säkerhet och kriminalitet i Bangkok – tänk på det här

Kriminalitet och brott förekommer givetvis i en metropol som Bangkok. I grund och botten är Bangkok en trevlig och säker stad, men det finns några fallgropar att se upp med.

Kriminalitet och säkerhet i Bangkok

Rör man sig i rätt områden, använder sig av sitt sunda förnuft och inte ger sig i lag med skumma personer har man som turist i Bangkok inte särskilt mycket att oroa sig för. Ungefär som i de flesta storstäder, med andra ord.

Tre bra tips för att undvika problem kopplade till kriminalitet kan vara att inte ta med okända personer upp på rummet, att inte bli för berusad och att inte låta plånbok och mobil ligga öppet på bardisken.

Hotellstölder är väldigt ovanliga, men använd säkerhetsboxen när du bor på hotell i Bangkok om det får dig att känna dig tryggare.

Ficktjuvar finns i alla städer och även i Bangkok. Störst risk att råka ut för dessa är förmodligen i trånga barer och kring red light district-områden som Patpong och Nana plaza. Kring dessa områden finns dessutom många bondfångare, knarkförsäljare och andra suspekta typer som man gör bäst i att undvika.

Låg risk att drabbas av kriminalitet

Risken att som turist i Bangkok drabbas av kriminalitet som exempelvis rån eller misshandel är ytterst liten, särskilt om man rör sig i de vanliga turistmiljöerna kring hotell, restauranger och varuhus. Många Bangkokbesökare upplever tvärtom staden som väldigt trygg och säker tack vare det myllrande folklivet med mycket liv och rörelse dygnet runt.

Med detta sagt finns det ändå några fallgropar att varna för. Det går många historier om olika återkommande ”blåsningar” som man som turist bör se upp med.

Vissa känns igen från många håll i världen, som att man får tillbaka för lite växel eller att taxametern olyckligtvis råkat gå sönder samma dag. Och att man ibland betalar för mycket för en vara kan knappast ses som en blåsning utan snarare att vi svenskar ofta är dåliga på att pruta.

3 klassiska Bangkokblåsningar

Åka tuk-tuk

Att åka tuk-tuk behöver absolut inte innebära något skumt, det är vanligt bland thailändare och de flesta resor går utan problem.

Många turister tycker till och med att det kan vara värt det överpris man ibland får betala för att få uppleva detta charmiga thailändska transportmedel som fått en allt mer undanskymd roll på stadens gator de senaste åren.

Det florerar dock mängder av historier om hur tuk-tuk-resenärer tvingats göra stopp hos olika juvelerare, skräddare och souvenirbutiker innan de nått sitt mål. Åk tunnelbana, skytrain eller vanlig taxi om du vill slippa detta.

Templet har stängt

När man närmar sig Grand Palace eller någon annan av Bangkoks sevärdheter kan man ibland mötas av en trevlig thailändare som tar kontakt på gatan. Han förklarar att templet tyvärr är stängt denna dag på grund av kungligt besök, renovering eller annan anledning. Lyckligtvis är han villig att ledsaga dig till ett annat tempel, efter stopp hos några skräddare och juvelerare såklart.

Ibland kan det vara taxi- eller tuk-tuk-chaufförer som utför blåsningen. Inte sällan erbjuder de sig att dessutom vara personlig guide under dagen. Självklart gratis, men på något sätt lyckas de ändå alltid förhandla till sig en rejäl dricks i slutändan.

För att slippa strul: insistera på att åka dit du ska eller gå ur taxin. Gå till entrén och kontrollera själv om det är öppet (vilket det vanligtvis är). Var inte rädd för att förarga lurendrejaren.

Ping pong-shower

Många Bangkokturister är nyfikna på Patpongs omtalade ping pong-shower. Men se upp, för det kan lätt bli en både dyr och obehaglig upplevelse.

Besöker du Patpong kommer du garanterat bli uppvaktad av en inkastare som försöker locka in dig på en ping pong-show (en slags avancerad sexshow), men passa dig för att följa med honom in på den skumma baren en trappa upp. Helt plötsligt förbyts den trevliga stämningen, ölen kostar 2000 bath och du måste betala för att komma ut.

Man kan även lockas till ping pong-shower i andra delar av stan, men det är vanligast i Patpong. Vill man slippa problem är rådet att helt enkelt undvika dessa shower.

Grundtips för ett bekymmersfritt Bangkokbesök

Använd sunt förnuft, undvik skumma personer och miljöer. Gå därifrån om magkänslan säger att något är fel. Det kan också vara en fördel att kunna prata lite thai, åtminstone en del vanliga ord och fraser.

(TP) (Publicerad 2018-08-20)