Shoppa i Bangkok – marknader, butiker och shoppingcenter

Shoppingen i Bangkok måste klassas som en av världens förnämsta. På denna sida listar vi populära köpcenter, varuhus, shoppingområden och marknader.

Siam Center – Siam Discovery Center

Dessa två varuhus är belägna vid Siam Square (där Sukhumvit Road har sin början) och var de första varuhusen av sitt slag i Bangkok. Utöver själva varuhusen och dess shoppingmöjligheter, finner du även restauranger och en biograf här. Luftkonditioneringen svalkar skönt efter en promenad i Bangkoks hetta och biobiljetterna i Bangkok är förvisso generellt aningen dyrare än i övriga landet, men biostolarna är istället riktigt bekväma.

Du tar dig till Siam Square med taxi, tuk-tuk eller skytrain (BTS – Bangkok Mass Transit) till station National Stadium eller Siam.

MBK – Mah Boon Krong

MBK Center (Mahboonkrong eller มาบุญครอง) är beläget intill Siam Center och Siam Square. Detta shoppingcenter håller generellt låga priser och har blivit extremt populärt bland turister. Här hittar man alltifrån mobiltelefoner via kläder till mat. Kort och gott, det mesta finns här.
Detta är absolut ett varuhus vi varmt rekommenderar för dig som vill fynda bland lågprisprodukter, men inte har något emot att trängas lite. Försök alltid att pruta ner ursprungspriserna rejält. Det är nästan alltid möjligt att pruta på MBK.

Du hittar hit genom att åka med skytrain till station National Stadium Station eller till station Siam. Självklart kan du även åka med taxi eller tuk-tuk.

Siam Paragon

Siam Paragon öppnades i december 2005. Detta är ett stort, flott och nästan futuristiskt utformat shoppingcenter med mängder av affärer, shoppar (kläder, sport, böcker, skönhet, leksaker, restauranger, snabbmat osv) och en enorm supermarket på entréplan, kallad Gourmet Market. Denna utmärkta matavdelning har en yta på hela 8000 kvadratmeter.
Siam Ocean World finner man också här och det är sydostasiens största akvarium. Här simmar bla pingviner (!), rockor och hajar. Defenitivt inget du bör missa om du befinner dig i närheten!
På Siam Paragon är det oftast omöjligt att pruta eftersom det nästan uteslutande är märkesvaror som saluförs, men ett försök skadar naturligtvis inte!
Hit åker du enklast med skytrain till station Siam, eller med taxi eller tuk-tuk.

Central World

Detta är det allra största varuhuset i Thailand och faktiskt också i hela Sydostasie. Varuhuset har nämligen en golvyta som mäter över en halv miljon kvadratmeter! Komplexet renoverades under tre år och öppnades på nytt 2006. Ursprungligen var namnet på varuhuset ”World Trade Center”, Men av uppenbar anledning kände de sig tvungna att byta detta namn efter terrorattackerna i New York.
Central World attraherar framförallt Bangkoks medel och överklass och utöver själva varuhuset finner man även hundratals minibutiker och internationella butikskedjor som säljer allt från leksaker och kläder till möbler och smycken.
Varuhuset sattes ibrand i maj 2010 efter det att armén stormat ”rödskjortornas” belägring i närliggande området Rachaprasong. Renoveringen inleddes efter den 20:e maj och varuhuset öppnades igen senare samma år.
Om du åker skytrain hit så råder vi dig att hoppa av vid station Chit Lom eller vid station Siam.

Chinatown

Ett myller av marknader, mat och all tänkbar affärsverksamhet möter dig i här. Chinatown är ett av Bangkoks äldsta områden med anor från slutet av 1700-talet. Yaowarat Road är en av de mest anrika gatorna i Chinatown som dessutom erbjuder de största synintrycken för en besökare. Här finns dessutom mängder av guldbutiker och juvelerare.

Tjuvarnas marknad, eller Nakhon Kasem på thailändska, har mycket bra priser på elektronik, antikviteter, begagnat och mycket annat.

Åk till dessa kineskvarter med taxi, tuk-tuk eller flodbåten på Chao Praya floden.

Pantip Plaza

Pantip är med sina fem våningar det största datorvaruhuset i Bangkok. Här finns all utrustning, mjukvara och tillbehör du tänkas kan behöva till din dator. Du kan naturligtvis även köpa en PC, Mac, iPhone, iPod, iPad (eller motsvarande) eller bärbar dator här. Tänk på att vissa garantier bara gäller i just i Thailand. Jämför gärna också med priserna hemma, för allt är inte billigare i Bangkok!
Det säljs som sagt även en hel del mjukvara här, varav extremt mycket är piratkopierat.
Pantip Plaza är beläget på Thanon Phetburi (Phetburi Road) ganska nära Siam Square.

The Emporium

Emporium slog upp sina dörrar 1997 och är definitivt varuhuset du skall besöka om du gillar flärd, kvalitet och lite lyx. Det är definitivt inga problem alls att hitta sin Versace-kostym, Louis Vuitton-väska, Montblanc-penna eller Cartier-klocka här. Men att fönstershoppa eller att köpa mindre dyrbara artiklar går givetvis också utmärkt.

I själva varuhuset kan man faktiskt göra en del riktiga klipp, inte minst under deras frekventa reor. Normalt är det inte möjligt att pruta här. Köper man stora kvantiteter, eller riktigt dyrbara produkter kan man faktiskt lyckas emellanåt.

Emporium inhyser, precis som Siam Paragon, en jättelik Gourmet Market på femte våningen. Här hittar du allt från frukostflingor och ädelost till gravad lax och sushi. Helt enkelt finns det mesta i matväg här, både thailändska livsmedel, såsom ”internationella”.

Bredvid varuhuset återfinns Benjasiri-parken som är en trevlig oas och grönområde vilken är som gjord för att ta en avstressande promenad eller en fika i.

The Emporium är beläget på Sukhumvit Road, soi 24. Du kommer hit med en taxi, tuk-tuk eller med sky train till station Phrom Phong.

Gaysorn Plaza

Gaysorn bjuder på en liknande känsla och upplevelse som The Emporium. Exklusiva prylar och märkeskläder attraherar huvudstadens välbeställda invånare. Generellt är det i princip omöjligt att pruta på Gaysorn, undantaget på riktigt dyrbara varor.

Gaysorn är beläget mitt emot Central World Plaza. Om du tar dig hit med skytrain så blir det smidigast att hoppa av vid station Chit Lom eller station Siam.

Khao San Road

Khao San Road återfinns i Banglamph- området i Phra Nakhon distriktet, i relativ närhet till floden Chao Phraya och Grand Palace. Gatan brukade beskrivas som ryggsäcksfolkets ”Mecca” i Sydost-Asien, och på sätt och vis finns lite av den stämningen kvar, även om man stöter på de flesta kategorier av turister här nuförtiden.

Försäljarna på själva gatan erbjuder kläder (märkeskopior, batik etc), väskor, cd och dvd skivor (piratkopior), silver, souvenirer och diverse krimskrams. I de små butikerna längs gatan finner man ungefär samma utbud, dvs kopior av märkeskläder, handväskor, smycken, uppstoppade insekter i ramar, souvenirer samt böcker osv.

Glöm inte att pruta och gör det rejält, men alltid med en god min! Det är nämligen (nästan) alltid effektivast att inte visa någon irritation när man har med thailändska försäljare att göra. Att vara högljudd kan rentav vara kontraproduktivt.

Marknadsplatser

Thailands huvudstad är omtalad för sina mångtaliga marknader där det mesta kan köpas till nästan häpnadsväckande fördelaktiga priser. Nedan har vi listat några av de bästa och mest populära marknadsplatserna i huvudstaden:

Chatuchak helgmarknad

Chatuchak Market (ofta kallad J.J.) är en enorm marknad som täcker ca 150,000 m². Här hittar du kläder, mat, hushållsartiklar, thailändskt hantverk och en hel del annat. Marknaden är öppen lördagar och söndagar (fredagar för grossisthandel).

Glöm inte att pruta när du handlar här. När försäljaren vägrar gå lägre börjar du få en indikation om var priset bör ligga.

Du tar dig hit enkelt med taxi, tuk-tuk eller Metro (Bangkoks tunnelbana) till Kamphaeng Phet stationen. Du kan också ta skytrain hit. Hoppa då av vid stationen Mo Chit.

Pratunam-marknaden

Pratunam Market är belägen några minuter ifrån både Central World och Siam Square. Den håller öppet dagligen och här säljs kläder, tyger och thaisilke osv till ett mycket lågt pris (glöm som vanligt inte prutningen på marknader och gatustånd).

Raderna av stånd och köer känns betydligt mer välplanerade än på exempelvis Bobes marknad.

Att ta sig hit gör man enkelt med taxi, tuk-tuk eller skytrain. Närmaste stationer är Ratchathewi eller Chit Lom.

Bobe-marknaden

Bobe Market återfinns längs Khlong Phadung Krungkasem kanalen, i stadsdelen Bobe. Man får lätt en känsla av att marknaden främst specialiserat sig på kläder i alla tänkbara stilar. Bakom kanalernas långa rader av stånd tillverkas plaggen av kvinnor vid symaskiner i små textilindustrier.

Bobe breder ut sig och växer nästan planlöst, så var beredd på en improviserad långpromenad bland stånd, människor och kanaler. För den som är på jakt efter ett större parti kläder så är Bobe marknaden rätt plats. Tyger och enkla plagg säljs ofta i kilopris.

Marknaden nås enklast med kanalbåt, taxi eller tuk-tuk.

Andra marknader

Är du intresserad av att besöka marknader som erbjuder ”mindre traditionella” varor så rekommenderar vi också Pak Khlong Talat och Sampeng.
Pak Khlong Talat är belägen vid sidan om Bangkoks flod, Chao Praya. Varorna, som i huvudsak utgörs av frukt och grönt, transporteras från inlandet direkt till markanden.

Sampeng marknaden i Chinatown är en av Bangkoks center för handel med guld och ädelstenar. Är du inte väl insatt i ämnet så se upp för ockerpriser och rena skojare. Att köpa guld och juveler här kan bli en riktig nitlott, såvida du inte besitter en adekvata kunskaper inom detta ämne.

Läs gärna även om Tjuvarnas marknad: du finner detta stycke under rubriken ”Chinatown.”