Pengar i Bangkok – kort, kontanter och bankomater

Pengar i Bangkok – kontanter eller kort? Och hur funkar det med bankomater egentligen? Vi går igenom vad du ska tänka på kring betalmedel i den thailändska huvudstaden.

Pengar i Bangkok - kort eller kontanter?

Valutan i Thailand heter baht och ska man räkna om till svenska kronor är ett bra riktmärke att dela med fyra, det vill säga att 100 baht är lika med ungefär 25 kr.

Exakt vilken växlingskurs man får kan skilja mellan olika växlingskontor, mellan olika bankomater och mellan olika bankkort.

För den som endast besöker Bangkok eller Thailand under en kort period, säg några dagar, är skillnaden så marginell att det oftast inte är lönt att göra sig besväret att jaga bra växlingskurser.

Den som däremot ska vara på en långsemester på någon månad kan spara många kronor på att se över sitt bankkort innan resan. Jämför villkoren mellan olika banker, till exempel när det gäller uttagsavgifter, och välj det kort som passar dina behov bäst.

Kontanter vid ankomst till Bangkok

Det är alltid bra att ha lite kontanter när man anländer till Bangkok. Det kan, om inte annat, behövas för transporten in till centrum. Vissa väljer att växla till sig baht redan hemma i Sverige, men det finns bankomater på Suvarnabhumi flygplats.

Bankomater – uttag av pengar

Det vimlar av bankomater i Bangkok. De finns i snudd på varje gathörn samt inne i varuhus och butiker.

Beroende på bankomat kan växelkurser och avgifter variera. Bankomater är i regel helt säkra att använda.

Känner du dig osäker, använd en bankomat som ligger inne i en bank. Det finns även många mindre växlingskontor, både i köpcentrum och på gatorna.

Undvik att växla pengar hos ”informella” växlingskontor eller personer på gatan.

Betala med kort i Bangkok?

På hotell, större varuhus, finare restauranger och liknande går det utmärkt att betala med kort.

Kortbetalning i Bangkok blir vanligare för varje år och bedrägerier är ovanliga.

Behövs kontanter?

Ja, du kommer att betala betydligt mer med kontanter än du gör i Sverige. Exempelvis på marknader, när du åker taxi eller när du äter på enklare restauranger.

Kontant betalning är fortfarande normen i Bangkok.

(TP) (Publicerad 2018-08-23)