Väder och temperaturer i Bangkok

Bangkoks väder är mer varierat än vad du kanske tror. Varmt och fuktigt för det mesta, absolut. Men skillnaderna i temperatur, luftfuktighet och nederbörd är ganska stora över året.

Det finns ett talesätt på thai, som säger att Thailand bara har två årstider: ”Sommar och riktigt het sommar”.

För en besökare från Skandinavien kan det definitivt kännas så, men Bangkok har faktiskt ett klimat med tre distinkta säsonger: En het, en regnig och en sval och torr. Även om den svala, med svenska mått, ändå är ganska varm.

Regnsäsong – rejäla skurar och åska

Sydvästmonsunen drar vanligtvis in över Bangkok i mitten av maj och inleder en lång period med ganska riklig nederbörd. Från maj till oktober regnar det ganska ofta, även om det i regel är kraftiga skurar snarare än ihållande regnväder. September är den månad som, i snitt, får mest regn under året.

Kraftiga åskskurar, thunderstorms, är vanliga under regnperioden. Ofta kombineras åska och blixtar med tungt regn och rejäla vindbyar – och det kan bli ganska storslagna oväder över Bangkok. Är du väldigt rädd för åska, håll dig inne. Det kan smälla och dundra på ett sätt som du inte är van vid hemifrån.

Svala och torra perioden

Under oktober glider nordostmonsunen in och härskar över Bangkoks väder fram till februari, med lägre temperatur och betydligt mindre nederbörd. Från oktober till februari ligger den dagliga medeltemperaturen i Bangkok på behagliga 26-28 grader.

Hetaste månaderna

Bangkoks varmaste period hittar vi i skarven mellan de svala månaderna och regnsäsongen, alltså i mars, april och någon vecka in i maj. Då ligger den dagliga medeltemperaturen på närmare 30 grader, i april till och med något över 30 grader.

Bästa tid att resa till Bangkok

Om vi bara ser till väder och klimat, är det enkelt. December och januari är de klart behagligaste månaderna i Thailands huvudstad. Temperaturen är (i snitt) 26-27 grader och luftfuktigheten, som många utländska besökare brukar tycka är jobbig, ligger på årslägsta.

I december är luftfuktigheten 66 procent, att jämföra med perioden från maj till oktober då den ligger på runt 75-80 procent. Men allt handlar förstås inte om väder. Läs gärna sidan Bästa tiden att resa till Bangkok – för mer information.

Temperatur och luftfuktighet i Bangkok
– månad för månad

Januari: 27 °C | 68 %
Februari: 28 °C | 72 %
Mars: 30 °C | 72 %
April: 31 °C | 72 %
Maj: 30 °C | 75 %
Juni: 30 °C | 74 %
Juli: 29 °C | 75 %
Augusti: 29 °C | 76 %
September: 28 °C | 79 %
Oktober: 28 °C | 78 %
November: 28 °C | 70 %
December: 27 °C | 66 %

Värme- och köldrekord

Bangkok upplevs som en varm, för att inte säga het, stad nästan oavsett när man besöker den. Men det är sällan det blir några riktigt extrema temperaturer.

Den högsta uppmätta temperaturen är 40 grader, i april i slutet av 1970-talet, och den lägsta är 10 grader, i januari i mitten av 1950-talet.

Så hanterar du Bangkoks väder

1. Kolla väderprognosen innan du lämnar hotellet, använd den väder-app du gillar bäst. De tenderar att visa ganska liknande prognoser. Ibland är det klokt att packa med ett paraply till eftermiddagsregnet, även om solen skiner på morgonen.

2. Klä dig tunt och luftigt. Tänk bara på att vissa sevärdheter, som tempel, inte släpper in dig om du har shorts på.

3. Drick massor! Helst vatten på flaska. Här kan du läsa mer om att dricka kranvatten i Bangkok.

4. Undvik alltför ansträngande aktiviteter när det är som hetast, från klockan 13 till 15 cirka.

5. Luftkonditionering är skönt! Men ta det försiktigt och ställ den inte alltför kallt. Stora temperaturskillnader ger lätt en semesterförkylning.

Väder i Bangkok just nu<h2>Åk säkert och smidigt från flyget till hotellet med privat transfer</h2><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p><i>Förboka en bil och förare från Suvarnabhumi till Bangkok till lågt pris. Slipp stress och taxiskojare!</i></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --></br><!-- [et_pb_line_break_holder] --><div id="gyg-widget-5b2102125ed715.15184053"><span class="gyg-static"><a class="gyg-static-link" href="https://www.getyourguide.se/?psrc=widget&partner_id=IWDX3G0">Drivs av GetYourGuide.</a> <a class="gyg-static-link" href="https://partner.getyourguide.com/en/?psrc=widget&partner_id=IWDX3G0">Bli partner.</a></span></div><script async defer src="//widget.getyourguide.com/v2/core.js" onload="GYG.Widget(document.getElementById('gyg-widget-5b2102125ed715.15184053'),{'currency':'SEK','tourIds':'119269','localeCode':'sv-SE','partnerId':'IWDX3G0'});"></script>
<h2>Tips! Boka sevärdheter och turer i Bangkok på nätet</h2><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p><i>Du får bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@bangkok.nu!</i></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --></br><!-- [et_pb_line_break_holder] --><div id="gyg-widget-5b210151eaf2d6.40661266"><span class="gyg-static"><a class="gyg-static-link" href="https://www.getyourguide.se/?psrc=widget&partner_id=IWDX3G0">Drivs av GetYourGuide.</a> <a class="gyg-static-link" href="https://partner.getyourguide.com/en/?psrc=widget&partner_id=IWDX3G0">Bli partner.</a></span></div><script async defer src="//widget.getyourguide.com/v2/core.js" onload="GYG.Widget(document.getElementById('gyg-widget-5b210151eaf2d6.40661266'),{'currency':'SEK','localeCode':'sv-SE','partnerId':'IWDX3G0','q':'bangkok'});"></script>