Kan man dricka kranvattnet i Bangkok? Vi får den frågan ganska ofta och den är, tyvärr, inte helt enkel att svara på.
Om du frågar den myndighet som har hand om dricksvattnet i Bangkok, säger dom att vattnet ÄR rent och drickbart.
De prover som kontinuerligt tas, visar att det kranvatten som finns i den thailändska huvudstaden är tjänligt och klarar de krav som satts upp av Världshälsoorganisationen, WHO.
Men. Problemet är att de rörsystem som transporterar vattnet genom staden och in till hus, lägenheter och hotell, kan vara gamla och innehålla bakterier som inte dyker upp under provtagningen hos vattenreningsverket.
Vattnet kan alltså, eventuellt, bli otjänligt på vägen. Samtidigt finns det många människor som dricker kranvattnet dagligen utan att bli dåliga av det.
Drick inte kranvatten i Bangkok – eller?
Osäkerheten gör ändå att många Bangkokbor väljer att dricka flaskvatten, och troligen är det så du också kommer att välja att göra när du besöker staden.
Men det är synd att bidra till plastanvändningen i ett land där rutinerna för återvinning lämnar mycket övrigt att önska. Om inte är alltför orolig över vattnets kvalitet – testa!
Bor du på ett hotell, fråga hur deras kranvatten är. Stora hotell kan ibland ha egna vattenfilter, vilket gör att vattnet är säkert att dricka.
Då räcker det med att du köper en plastflaska, som du sedan fyller på. Bättre för både miljö och din reskassa, även om flaskvattnet är billigt.
Is då? Vågar jag ta isbitar i drinken?
Ja, det gör du. Isen är i princip alltid tillverkad av rent, filtrerat och tjänligt vatten.
Vill du vara helt säker väljer du sådan is där ”kuberna” är runda och har hål i mitten. Den typen av is är fabrikstillverkad och säker.
Vågar jag borsta tänderna i kranvatten?
Du sköljer och spottar ut, eller hur? Risken att du ska bli magsjuk av tandborstning är mikroskopisk även i länder där kranvattnet har tveksam kvalitet. Vilket vattnet alltså inte har i Bangkok.
(Publicerad 2018-06-13)